douchen

  

Iedereen wast zich een aantal keer in de week. De ene houdt van een lange douche en een ander is er zo weer uit. Bij mij verloopt het douchen iets anders dan bij anderen. Ik douche mezelf op vaste dagen. Dinsdag, donderdag en zaterdag ga ik in de douche.

Ik leg alle spullen klaar die ik nodig heb; een handdoek, washand een borstel en shampoo. Ik zet de kraan aan en kleed me uit. Ik neem de douchekop van de houder en ga in de douchebak zitten. (Het staan is me te vermoeiend. Na enkele minuten zak ik dan door mijn benen).

Terwijl ik mijn haar nat maak komt mijn moeder de badkamer in. Zij maakt mijn haar nogmaals nat en wast het dan. Eerst de shampoo dan de crèmespoeling. Met de crèmespoeling erin kamt ze dan mijn haren. Ik zit daar dan maar in de douchebak ik krijgen mijn armen niet omhoog ze lijken honderden kilo’s te wegen.

Ze spoelt mijn haren uit en doet zeep op een washand. Ze begint mijn rug te wassen, dan mijn armen. Nu neem ik het over en was de rest van mijn lijf.

Eindelijk het einde is in zicht. Ik spoel me af en zet dan de kraan uit. Ik ga staan zodat ik uit de douche kan stappen. Hier staat mijn moeder weer klaar met een handdoek. Ze droogt me af. Ik ga weer zitten en mijn moeder gaat verder met me af te drogen.

Ik doe een pyjama aan en ga op bed liggen. Ik ben moe van het douchen. Ik moet even bijtanken. Na een uurtje word ik wakker. Ik ga naar beneden waar mijn moeder een vlecht maakt in mijn haar.

Eindelijk! Dit ritueel zit er weer op voor vandaag!

[ corinda wijnings ]