handleiding voor theezetten

  

benodigdheden
fluitketel
water
gasfornuis
gasaansteker
theepot
theezakje

aantal handelingen
ongeveer 150

geschikt voor
iedereen zonder energie​problemen

benodigde tijd
naar behoefte

volgorde van de handelingen

1. fluitketel vullen
Je staat bij het gasfornuis waar de fluitketel staat. Pak de fluitketel met je rechterhand bij het handvat. Met je linkerhand draai je de koudwaterkraan open. Met je duim duw je het klepje van de fluitketel open, je houdt de ketel onder de kraan en laat het water in de ketel stromen. Als hij halfvol is draai je de kraan dicht, sluit de deksel van de ketel en breng hem naar je toe. Met je linkerhand ondersteun je de ketel. Anders is het te zwaar.

2. gas aansteken
Loop dan naar het gasfornuis, zet de ketel neer, pak met je rechterhand de gasaansteker en draai met je linkerhand de knop linksonder van het gasfornuis open. Trek met je rechtervinger aan de gasaansteker en houd de vlam bij het gas. Pak je met je rechterhand
de fluitketel weer op en plaats de ketel op het vuur.

3. thee pakken
Dan doe je het keukenkastje linksboven open, en pakt daar de theepot uit. Neem de deksel van de pot. Uit hetzelfde kastje pak je de doos met theezakjes. Neem er een uit. Je sluit de kastdeur. De doos met theezakjes plaats je terug. De theepot plaats je op de keukentafel.

4. theezakje openmaken
Met je linkerhand houdt je het zakje vast terwijl je met je rechterhand de bovenkant losscheurt en het zakje uit de verpakking haalt. Je draait je om, doet met je rechtervoet de pedaalemmer open en gooit de verpakking in de emmer.

5. zakje in de pot hangen
Het zakje hang je in de theepot. Het touwtje draai je een keer om het handvat van de theepot en zet het vast in de gleuf van het lipje zodat het vastzit.

6. wachten
Ga zitten op de keukenstoel aan de keukentafel en wacht tot de fluitketel gaat koken. Een mooi moment om even te rusten.

7. als het water kookt
Als de ketel fluit, sta je op, draai je met je linkerhand het gas uit en pak je met je rechterhand de ketel van het gasfornuis. Je loopt naar de theepot die op tafel staat.

8. water inschenken
Met je rechterduim duw je het klepje van de fluitketel open en met je linkerhand houd je de theepot vast. Je kantelt de fluitketel en laat het kokende water in de theepot stromen. Als de pot gevuld is laat je het klepje los waardoor de deksel zich sluit. Dan loop je naar het fornuis en plaatst daar de ketel op.

9. mok pakken
Loop terug naar de theepot en doe de deksel op de pot. Pak de pot op, draai je om naar de keukentafel en plaats de pot op tafel. Draai je weer om, open de deur van de rechter bovenkeukenkast en neem daar met je rechterhand een grote mok uit. Je sluit de deur van de kast, draai je om naar de keukentafel, plaatst de mok naast de theepot en gaat zitten op de stoel aan de korte kant van de tafel.
10. thee laten trekken
Laat de thee 10 minuten trekken. Een mooi moment om uit te rusten.

Dan is de thee klaar om te gebruiken.

[ ak ]